wtorek, 4 lutego 2014

Babeczki kukurydziane

Witajcie,
zapraszamy Was na pyszne kukurydziane babeczki prosto od Nigelli. Ostatnio szukałyśmy przepisów na wykorzystanie mąki kukurydzianej, którą Julka kupiła do zrobienia kurczaka w soczystej panierce (przepis tu). I tym sposobem trafiłyśmy na babeczki z mąki kukurydzianej oraz naleśniki, na które przepis podanym niebawem. Dziś jednak polecamy pyszne babeczki, do jedzenia raczej w wersji na słodko - wg nas najlepiej smakują z dżemem lub powidłami śliwkowymi. Mogą też być dobrym pomysłem na imprezową przekąskę lub zastępować zwykłe bułki. Przepis pochodzi z książki "Nigella gryzie".


Składniki (na ok. 20 sztuk):

175g mąki kukurydzianej
125g mąki pszennej
45g cukru duża szczypta soli
1 łyżka proszku do pieczenia
250g mleka
1 jajko
45g masła opcjonalnie: miód lub golden syrop do posmarowania babeczek po upieczeniu

Przygotowanie:

1. Rozpuść masło i zostaw do przestudzenia.

2. W dużej misce wymieszaj obie mąki, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu ubij lekko jajko, po czym wymieszaj je z mlekiem i ostudzonym masłem.



3. Dodaj mokre składniki do suchych i wymieszaj tylko do połączenie składników. Rozlej masę do formy na muffiny wyłożonej papilotkami. Piecz 20 minut w 200˚C. Po wyjęciu babeczek z piekarnika posmaruj każdą z nich odrobiną miodu.

Nasze oceny:
Basia:
Delikatne, sycące, idealne na leniwe weekendowe śniadanie. Moja ocena: 10/10.Julka: Fajny pomysł na wykorzystanie mąki kukurydzianej. Babeczki są naprawdę delikatne, słodkawe i o intensywnym żółtym kolorze Najlepsze z powidłami śliwkowymi. Moja ocena: 10/10.

9 komentarzy:

  1. Fajne, malutkie jak muffinki ? Też mam w planach wreszcie upiec bułeczki. Te są urocze, takie maleństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie ładne, żółciutkie, szczególnie kuszące z tymi powidłami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja jeszcze dodam, że fajny pomysł na pieczenie w formach muffinkowych:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ślicznie wyglądają, bardzo lubię takie babeczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przeciętne te babeczki jak dla mnie. Bardzo suche są i trzeba do każdego gryza dodać jakąś konfiturę, bo inaczej można się nimi zakrztusić (już nie mówiąc co z nimi się dzieje na drugi dzień). Są też mało słodkie - więc polecam dać więcej cukru. Raczej nie zrobię ich ponownie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej :) Czy mogę użyć samej mąki kukurydzianej? Czym mogę zastąpić mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć samej mąki kukurydzianej, chociaż zalecamy połączyć ją z inną mąką np. ryżową. Co do mleka to zawsze go używałyśmy, ale w innych przepisach zastępujemy je czasem maślanką więc może warto spróbować :)

      Usuń

Whatsapp Button works on Mobile Device only

Zacznij wpisywać i naciśnij enter